VELÜNK TÖRTÉNT...  2024. június 20.      86

Erdélyben határtalanul

A Határtalanul program keretében Erdélyben járt Kispesti Kós Károly Általános Iskola 7. a osztálya május 21. és 25. között.

Erdélyben határtalanul
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Az első város, amit meglátogattunk a határátkelés után, Nagykároly volt. Itt ismertük meg Jónást, az idegenvezetőnket. Az első megtekintett helyszín Petőfi Sándor és Szendrey Júlia románcának a helyszíne volt, az Arany Szarvas Fogadó mellett, közel a Károlyi-kastélyhoz. Sok érdekes történetet osztott meg velünk Jónás, ezután körbejártuk a kastély parkját. Utunk a város után a természetbe vezetett, együtt buszoztunk tovább a Sárkányok kertje felé. Felmásztunk a sziklákra, a fiúknak egy barlangba is sikerült benézniük. Miután mindenki összegyűlt, elindultunk a magyarvistai szálláshoz.

A második nap sajnos nagy esővel érkezett. Szerencsére, mire beérkeztünk Kolozsvárra, az eső már csak szemerkélt. A János Zsigmond iskola diákjai mutatták meg nekünk Kolozsvár nevezetes helyszíneit. Megcsodálhattuk Mátyás király szobrát, hátterében a Szent-Mihály templommal. Az iskolában az igazgatóhelyettes beszélt az iskola jelenlegi állapotáról. Megnézhettük a biológia szertárat is. Kolozsvár után a tordai sóbánya következett. Az összes nap közül ez lett a kedvencünk. Egy unalmas bányára számítottunk, bár a netről fellelt fényképek nagyon szépnek mutatták ezt a helyszínt, a valóság még felül is múlta ezt. Bekiáltottunk egy nagy lyukba, ami visszhangzott, lentebb minigolfpályák, játszótér volt. Ami a legjobb volt, hogy a bánya mélyén egy tavacska van, ahol lehetett csónakázni. Estére a farkaslakai szállásra érkeztünk, ahol nagyon szép helyen, nagyon finom és házias ételekkel vártak minket.

A harmadik napon először a Békási-szoroshoz indultunk. A forgalmas út mellett kellett mennünk, de nagyon szép volt a hely, és az idő is jó volt. Ezután következett a Gyilkos-tó körbesétálása. Az idő itt sem romlott el, tudtunk vásárolgatni is. Sajnos ebédünk csak egy szendvics volt, így már megéheztünk a nap végére. Csíksomlyóra nem jutottunk el baleset miatt, a kerülés miatt viszont a zetelakai gátat néztük meg. Székelyudvarhelyen is csak busszal jöttünk át, mivel siettünk vissza a szállásunkra a megbeszélt vacsorára. A szállásadók tábortűzzel búcsúztak tőlünk, mi énekeltünk. Nagyon szép volt.

A negyedik napot Tamási Áron sírjánál kezdtük, ahonnan mentünk tovább a korondi vásárba. Itt kaptunk szabadidőt a vásárlásra, nézelődésre. Rövid buszozás után értük el a Medve-tavat. Körbesétáltuk, megismertük a tó keletkezését, a sósziklákat, a vidék jellegzetességeit. Utunk ezután a Tordai-hasadék várva-várt izgalmas túrájához vezetett. A túránk után eleredt az ég, de mi már a buszban utazva mentünk vissza a magyarvistai szállásunkra.

Az ötödik nap nagyon hamar eljött. Összepakoltunk, és már indultunk is haza. A határ előtt még megálltunk Nagyváradon, ahol egy feladatlap segítségével találhattuk meg a szecesszióhoz kapcsolható épületeket. Itt búcsúztunk el az idegenvezetőnktől is, akinek elénekeltük a Kossuth-indulót. Ezután már csak hazaindultunk, telis-tele élményekkel.

Kós iskola 7. a