VELÜNK TÖRTÉNT...  2024. október 22.      35

Állatvédelem a Százszorszép óvodában

A KEÓ Százszorszép Tagóvodájában minden évben nagy hangsúlyt fektetünk a különböző környezetvédelmi jeles napokra, így az állatok világnapjára is.

Az idei nevelési évben csatlakoztunk az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által szervezett Állatvédelmi Témahéthez. A program célja a gyermekek szemléletformálása, s ezzel a belső motiváció kialakítása a cselekvő és fenntartható állatvédelemre. Óvodánk osztja azon szemléletet, miszerint a mai kor gyermekei formálják jövőnket, ezért is fontos elsősorban a felnövekvő nemzedék tudását kiszélesíteni, empatikus képességeiket magasabb szintre emelni, ezáltal etikus állattartásra, állatvédelemre ösztönözni őket. Hiszünk abban, hogy az állatbarát szemlélet fejlesztése a társadalom tagjaiban korosztálytól függetlenül nemzeti érdek.

A témahétbe a pedagógus kollégákon és a gyermekeken kívül a szülőket is bevontuk a gyűjtőmunkába. Az óvoda 6 csoportja között felosztottuk a Föld kontinenseit, és minden csoport az általa kapott földrészen élő állatokról gyűjtött képeket, készített alkotásokat. A gyűjtőmunkában való aktív részvételnek meg is lett az eredménye, ugyanis a témahét közepére már alig volt hely a paravánon, annyi képet, kézzel készített alkotást, cikket és plüssállatot sikerült összegyűjteni. A paravánt kiállításra került az óvoda fő folyosójára, melyet mindenki megcsodálhatott óvodába jövet-menet.

Az állatvédelmi témahét alkalmából egy fotót is készítettünk, melyhez azt a feladatot kaptuk, hogy egy állatvédelmi jelképet, vagy egy állatot (mancs, csont, állatfej stb.) formáljunk közösen a gyermekekkel. Mi együttesen egy hosszú kígyót formáltunk, ami Magyarország 2024-ben megválasztott év hüllőjét, a kaszpi haragossiklót jelképezi. Pedagógusaink és a gyermekek is aktívan, jókedvvel készítették el a képet, melynek még az egész héten át kitartó esős időjárás sem szabott gátat. A képpel is kifejeztük, hogy hiszünk az állatvédelem-pedagógiában! A jövő állatbarátai a mai osztálytermekben nőnek fel. Az állatvédelem-pedagógia a gyermekek számára a természettel és az állatokkal való kapcsolat mélyítését jelenti. Általuk megtanulhatjuk a fenntartható és empatikus életmód alapjait, melyekre a jövőnk épülhet.

Kovács Dalma
óvodapedagógus

allatok-vilagnapja szazszorszep03

allatok-vilagnapja szazszorszep01